גישור (Mediation) הוא שיטה של יישוב סכסוכים אשר בה מתערב צד שלישי בלתי תלוי – המגשר . הגישור מבוסס על רצון חופשי של הצדדים המעורבים בקונפליקט.

להבדיל מגישות אחרות, ליישוב סכסוכים, הגישור מאפשר תוצאה של Win -Win  – כלומר רווח הדדי לשני הצדדים.

באמצע שנות ה 80, החל הליך הגישור את דרכו בישראל ולאחר שבית המשפט בארץ אישר אותו כהליך לגיטימי והחל להיעזר בו לישוב סכסוכים ופתרון בעיות משפטיות, תפס הליך הגישור תאוצה וכיום משמש  הליך לגיטימי.

את תהליך הגישור, מנחה מגשר שעבר הכשרה מקצועית. מתפקידו להנחות את התהליך, לשמור על ניטרליות, לשמור על האינטרסים הלגיטימיים של הצדדים ולהימנע מהתערבות או השפעה ברמת התוכן של הקונפליקט.

תפקידו של המגשר הוא לייצר תקשורת בין שני צדדי הסכסוך. הוא מסיע למסוכסכים ליצור את האווירה והאפשרות להקשבה והידברות, ולגבש הסכם יעיל וישים.

על המגשר לוודא, ששני צדדי הסכסוך מבינים זה את זה.

במהלך הליך הגישור, על המגשר מוטלת האחריות ששני הצדדים בסכסוך מבינים את הפתרונות המוצעים במהלך ההליך ועליו לוודא ששני צדדי הסכסוך מבינים את הסיכויים והסיכונים שלהם בפתרון הסכסוך.

לאחר סיכום הדברים ולאחר ששני הצדדים מקבלים עליהם את תוצאות הליך הגישור, על המגשר לנסח את ההסכם הסופי, בצורה שתביא ליישב הסכסוך ושני צדדי הסכסוך חתומים עליו.

נקודות חשובות בבחירת המגשר:

  • בעת בחירת מגשר להליך גישור, חשוב ששני הצדדים ירגישו נוח עם המגשר. על המסוכסכים להרגיש שניתן לסמוך על המגשר ועל הליווי שלו, לאורך כל הדרך עד ההסכם.
  • לפני שבוחרים מגשר, יש לקבוע עם המגשר פגישת ייעוץ (לא עלות) ולהבין, האם נוצרת הכימיה והתקשורת הדרושה בין שני הצדדים בסכסוך ובין המגשר. הכימיה והתקשורת הפתוחה, יעזרו להצלחת ההליך.
  • יש לוודא שהמגשר מגיע עם ניסיון עשיר ביישוב סכסוכים ועם הצלחות רבות בתחום הגישור.
  • עלות ההליך – אין הכרח שמגשר הלוקח סכום כסף רב לתהליך הגישור, הינו מומחה יותר או מקצוען יותר. יש לבחון את עלויות הגישור ולזכור, הליך הגישור אמור להיות זול משמעותיות מהליכי משפט ולכן, עלות המגשר מהווה אף היא פרמטר חשוב בבחירת המגשר.

לפי תקנות בתי המשפט (גישור), התשנ"ג-1993 על המגשר במדינת ישראל חלות החובות הבאות:

  • לנהוג בהגינות, בתום לב וללא משוא פנים.
  • לסרב לקבל מינוי לגישור אם יש בינו ובין אחד הצדדים קשר, או חשד לניגוד עניינים.
  • להעמיד את הצדדים על הצורך להתחשב בעניינו של קטין או פסול דין הקשור בסכסוך.
  • לא להשתמש בכל מידע המגיע אליו במהלך הגישור לכל צורך שאינו קשור בגישור.
  • לא לגלות כל מידע שהגיע אליו במהלך הגישור לכל צד שאינו קשור לגישור (וזאת לרבות בית משפט. רבים הם המפרשים סעיף זה כיוצר חיסיון למגשר, אם זה יוזמן לבית המשפט להעיד על שנתגלה לו במהלך הגישור. לזאת יש להוסיף כי לפי חוק בתי המשפט דברים שנמסרו במהלך גישור לא ישמשו ראיה בהליך משפטי אזרחי).
  • לא להעביר מצד אחד לשני מידע שנתגלה לו על ידי אותו צד, אם נדרש לשמור מידע זה בסוד.
  • לא לייעץ לבעלי הדין בעניין מקצועי שאינו בתחום התמחותו ולא לתת חוות דעת מקצועית על שאלה שבמומחיות אף אם היא בתחום מומחיותו.
  • לא להיות צד להסכם אליו יגיעו הצדדים ולא לקבל כל זכויות או חובות על פיו.

כללים אלו אינם מחייבים כל מגשר באשר הוא אלא רק מגשר הפועל מטעם בית המשפט.

 

תהליך הגישור נמצא לכל אורכו תחת חיסיון מלא! חיסיון הליך הגישור, מאפשר לצדדים להגיד ולבקש את אשר על ליבם, מבלי לחשוש כי דבריהם יעמדו כנגדם בבית המשפט או במסגרת שיפוטית אחרת.

 

לייעוץ חינם וקביעת פגישה עם מגשר מוסמך ומקצועי, השאירו פרטים בטופס המצורף ונחזור אליכם בהקדם. לחילופין, ניתן להתקשר – 055-6881525